Τροπολογία για τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με θέμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση των φορολογουμένων με χαμηλή ακίνητη περιουσία, βάση της οποίας επαναπροσδιορίζεται το ύψος της μείωσης για ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου άνω των 60.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «με το παρόν, αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε λαμβάνεται ολόκληρη, και αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία υπερψηφίστηκαν, ανέπτυξε τα μέτρα που, όπως είπε, αποκαθιστούν σταδιακά τις αδικίες τις οποίες γέννησαν η κρίση και τα μνημόνια, από τον Αύγουστο του 2018, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον ελαφρύνσεων στο τέλος του χρόνου, μιλώντας για θετική πορεία της οικονομίας.

Παράλληλα, σημείωσε πως «δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει για το 2020, φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους και μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων.