Τσουνάμι ανατιμήσεων σε 32 νησιά

Aπό 1ης Ιανουαρίου 2018: Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ -

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι συντελεστές ΦΠΑσε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για τα νησιά για τα οποία στο τέλος του 2016 ψηφίστηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται αναστολή ενός έτους, για το χρονικό διάστημα από 1-1-2017 μέχρι 31-12-2017, στην εφαρμογή του μνημονιακού μέτρου της κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ. Η περίοδος αναστολής θα λήξει στις 31-12-2017 χωρίς νέα παράταση, καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στους δανειστές ότι η αναστολή αυτή θα είναι προσωρινή και θα ισχύσει μόνο για το 2017.
Στα νησιά στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ θα εκτιναχθούν στα ύψη από 1-1-2018 περιλαμβάνονται και τα σεισμόπληκτα Λέσβος και Κως.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία δεν προτίθεται να τροποποιήσει η κυβέρνηση, από 1-1-2018 οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί). Κι αυτό θα συμβεί επειδή οι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17%, που εξακολουθούν να ισχύουν στα 32 συγκεκριμένα νησιά, θα καταργηθούν οριστικά από 1-1-2018, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα 32 αυτά νησιά:
α) Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Από την αύξηση του συγκεκριμένου συντελεστή αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις 1,5% στις τιμές των προϊόντων αυτών.
β) Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τις ζωοτροφές, τα ζώντα ζώα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του συγκεκριμένου συντελεστή, τα παραπάνω είδη θα ανατιμηθούν κατά 3,7%-4%.
γ) Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, σπόροι, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης. Συνέπεια της αύξησης του συντελεστή θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις τουλάχιστον 6% στα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι απώλειες του ΦΠΑ
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που έχουν περιληφθεί στον ειδικό τόμο των φοροαπαλλαγών του ελληνικού φορολογικού συστήματος, ο οποίος συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου προκαλούσε κάθε χρόνο απώλεια φορολογικών εσόδων της τάξης των 311 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η απώλεια ήταν πολύ μικρότερη, καθώς οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ εξισορροπούσαν το υψηλό κόστος μεταφοράς προϊόντων και αγαθών σε πολλά νησιά του Αιγαίου και συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ τώρα η σημαντική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προκαλεί στα νησιά του Αιγαίου η κατάργηση της έκπτωσης του 30% οδηγεί σε σημαντική συρρίκνωση την οικονομική δραστηριότητα των τοπικών κοινωνιών και, εν τέλει, σε μεγάλου ύψους απώλεια φορολογικών εσόδων.

Από την έντυπη έκδοση της www.nautemporiki.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.