ΤτΕ: Aνακάμπτουν οι καταθέσεις, υπό πίεση οι χορηγήσεις δανείων

Oι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν εν πολλοίς κλειστές.

Αναλυτικότερα το Μάρτιο του 2018 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα ήταν -1% έναντι -0,9% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση είχαμε αύξηση των χορηγήσεων κατά 219 εκατ. ευρώ, έναντι πτώσης 389 ευρώ το Φεβρουάριο.

Όσον αφορά στις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκαν 0,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 225 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε 0,8% σε ετήσια βάση και η μηνιαία καθαρή ροή της ήταν αρνητική κατά 12 εκατ. ευρώ.

Αρνητική κατά 157 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Μάρτιο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 173 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,2% από -2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις

Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν στα 126,02 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα από 124,92 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 90 δισ. ευρώ ή το ένα τρίτο των συνολικών καταθέσεων έφυγαν από την Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης το 2009. Υπολογίζεται ότι περίπου 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες τους μήνες μετά τις
εκλογές του Ιουνίου του 2012, που είχε οδηγήσει στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και στην υποχώρηση των ανησυχιών για έξοδο από το ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.