Βερολίνο: Στο Eurogroup η πρόταση του ESM για το χρέος

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

H πρόταση του ESM προβλέπει μία σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων – μεταξύ άλλων το «πάγωμα» των επιτοκίων και την επιμήκυνση των ωριμάνσεων – με το σωρευτικό όφελος να συνεπάγεται τη μείωση του χρέους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες, έως το 2060.

Ο κεντρικός άξονας των προτεινόμενων μέτρων αφορά το «κλείδωμα» των επιτοκίων, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, εξέλιξη η οποία – σύμφωνα με τον ESM – θα προστατεύσει τη χώρα από πιθανές, μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Σε δεύτερη φάση, ο ESM προκρίνει την επέκταση των ωριμάνσεων μέρους των ελληνικών ομολόγων σε 32,5 έτη – από 28,3 έτη σήμερα – ενώ ενα τρίτο πιθανό μέτρο συνίσταται στην άρση της ρήτρας επιβολής προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017, η οποία συνδέεται με τους στόχους αποκρατικοποίησης.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού αναφέρθηκε και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία, διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο είναι «έτοιμο» για τις αντιδράσεις των αγορών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.