Βιλερουά: Να «τρέξουν» οι διαδικασίες για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών

Στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας εντός του έτους σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες για το δίχτυ ασφαλείας του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών, στάθηκε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Ιουνίου να επιτρέψουν τον δανεισμό του Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) σε περίπτωση κρίσης και ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες έως τον Δεκέμβριο.

«Είναι επείγον τώρα να υλοποιήσουμε (τη συμφωνία του Ιουνίου) έως το τέλος του έτους», είπε ο Βιλερουά, που είναι και διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο για το ρυθμιστικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Παρίσι.

Όπως σημείωσε, παραμένουν δύο βασικά θέματα:

Πώς θα χρηματοδοτηθεί το δίχτυ ασφαλείας σε επαρκώς υψηλό επίπεδο για να είναι αξιόπιστο.
Πώς θα δημιουργηθεί μία γρήγορη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίζονται έκτακτες καταστάσεις.
«Αν χρειαζόμαστε εβδομάδες για να ενεργοποιήσουμε το δίχτυ ασφαλείας, τότε αυτό θα είναι άχρηστο», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Το χρηματοδοτούμενο από τις τράπεζες Ταμείο Εξυγίανσης για την αντιμετώπιση χρεοκοπιών πιστωτικών ιδρυμάτων συστάθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου για την τραπεζική ένωση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να μην έχει αρκετά κεφάλαια για να καλύψει μία μεγάλη τραπεζική κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.