ΥΠΕΝ: Καμία αύξηση στα Κοινωνικά Τιμολόγια ρεύματος

Γίνεται λόγος για εκπτώσεις μέχρι 80%

Την πεποίθησή τους ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως σημειώνουν μάλιστα, θα υπάρξουν εκπτώσεις έως 80 % για τους φτωχούς δικαιούχους του ΚΟΤ, με δικλείδες ασφαλείας, όπως η περιουσιακή κατάσταση για να προλαμβάνονται κρούσματα κατάχρησης των επιδοτούμενων τιμολογίων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ, το ΥΠΕΝ έχει υιοθετήσει την εκτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ως προς το ύψος του ποσού που δικαιούται να ανακτήσει η ΔΕΗ για την περίοδο 2012 – 2016, δηλαδή 360 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. που διεκδικεί η ΔΕΗ. Η ανάκτηση -σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου- θα γίνει χωρίς αύξηση των τιμολογίων και είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ένα μέρος του κόστους να αναληφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, η ΔΕΗ θα εισπράξει τα οφειλόμενα σε βάθος πενταετίας, που σημαίνει ότι στο μεταξύ θα έχουν τεθεί σε λειτουργία η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Έτσι το συνολικό κονδύλι για τις ΥΚΩ (που καλύπτει κατά κύριο λόγο το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών) θα βαίνει μειούμενο και θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Για το λόγο αυτό τα ποσά που θα ανακτώνται από τη ΔΕΗ θα είναι μικρότερα τα τρία πρώτα χρόνια (2018-2020) και μεγαλύτερα από το 2020 και μετά οπότε θα έχει διασυνδεθεί η Κρήτη.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στην κλίμακα της χρέωσης των ΥΚΩ προκειμένου να γίνει πιο ομαλή η κλίμακα της επιβάρυνσης, ανάλογα με το ύψος της τετραμηνιαίας κατανάλωσης. Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ διαμορφώνονται τρία κλιμάκια (0-1600 κιλοβατώρες, 1600 – 2400 και το υπερβάλλον) ενώ η υπέρβαση του ορίου κατανάλωσης (π.χ. αν κάποιος καταναλώσει 1601 κιλοβατώρες) δεν θα συνεπάγεται – σε αντίθεση με το καθεστώς που ισχύει σήμερα – ότι το σύνολο της κατανάλωσης θα τιμολογείται με την υψηλότερη κλίμακα. Το νέο καθεστώς αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές του 2018.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.