Στο μικροσκόπιο η συμφωνία της ΕΕ με την Qatar Airways

Το σκάνδαλο στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου ωθεί τους ευρωβουλευτές να επανεξετάσουν τη συμφωνία πρόσβασης της Qatar Airways στην ΕΕ.

Η Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, προειδοποιεί ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές διαβουλεύσεις του σώματος. Οι ευρωπαίοι βουλευτές θέλουν να ελέγξουν τώρα εάν το Κατάρ επηρέασε αδικαιολόγητα μια βασική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ και διερευνούν τρόπους να πατήσουν φρένο στην επικερδή συμφωνία.

Από την Παρασκευή (9/12), οι Βρυξέλλες έχουν συγκλονιστεί από τις κατηγορίες ότι το εμιράτο του Κόλπου αγόρασε επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Εύα Καϊλή είναι το μεγαλύτερο όνομα που έχει συλληφθεί σε ένα δίχτυ ερευνών που οδήγησε στη σύλληψη τριών ακόμη ατόμων. Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν κατασχεθεί.

Η πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών του Κοινοβουλίου που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, έχει σημάνει συναγερμό σε ένα e-mail που έφθασε στην κατοχή του POLITICO. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές συζητήσεις του Κοινοβουλίου για τη συμφωνία.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, η χορήγηση της συγκατάθεσης σε αυτή τη συμφωνία σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να είναι δύσκολη μέχρι να διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες ήταν διαφανείς και αμερόληπτες», έγραψε σε επιστολή της προς τους συντονιστές των πολιτικών ομάδων στην επιτροπή της.

Η επιτροπή πρόσθεσε θα συνεργαστεί με τις εσωτερικές έρευνες της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα αποχαρακτηρίζοντας έγγραφα και δηλώσεις «που σχετίζονται με το Κατάρ, εάν ζητηθούν». Όσον αφορά την ενδεχόμενη μη επικύρωση της συμφωνίας, η οποία συνήφθη πέρυσι, πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα πρέπει να αναζητήσει καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να μας ενημερώσει γρήγορα για τη συνεχιζόμενη διαδικασία επικύρωσης της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κατάρ και να μας ενημερώσει πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συναίνεσης».

Η Ντελί δήλωσε σοκαρισμένη από τις αποκαλύψεις πληρωμών που γίνονται από το Κατάρ. «Είναι αυτονόητο ότι εγκρίνω κάθε λέξη της προέδρου Μετσόλα χθες. Δικαίως μας υπενθύμισε ότι “Είμαστε υπό επίθεση!”. Συμμερίζομαι την επιθυμία της να ρίξει φως στην παρέμβαση και τη διαφθορά που φέρεται ότι οργάνωσε το Κατάρ στο ίδρυμά μας»

Οι αεροπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Κατάρ επικρίθηκαν έντονα εκείνη την εποχή από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες που φοβόντουσαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις συνδέσεις της Qatar Airway σε προορισμούς σε όλη την Ασία, καθώς και από τους άμεσους ανταγωνιστές της Qatar Airways στον Κόλπο, των οποίων οι συνδέσεις με την Ευρώπη παραμένουν περιορισμένες.

Η συμφωνία αντικαθιστά μια σειρά διμερών συμφωνιών και διαφημίστηκε από τους υποστηρικτές της ως τρόπος διασφάλισης θεμιτού ανταγωνισμού και κοινών κοινωνικών και εργασιακών προτύπων. Ωστόσο, καταδικάστηκε από τμήματα του ευρωπαϊκού αεροπορικού τομέα.

«Η συμφωνία με το Κατάρ δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των ευρωπαίων εργαζομένων ούτε της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας», είπε η Mαρία Πασκαλίνα Μούρτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης Γερμανών πιλότων Vereinigung Cockpit, πέρυσι όταν υπογράφηκε η συμφωνία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.