Άκαμπτη με τη Μόσχα η G7

Tο κοινό τους μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, αλλά και ενάντια στη στάση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο ουκρανικό, αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα οι ηγέτες της Ομάδας των 7 στη Γερμανία, όπου ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου των G7.

Την πρώτη ημέρα της Συνόδου στις βαυαρικές Άλπεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έκριναν ότι οι κυρώσεις προς τη Μόσχα θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Ρωσία να «σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Ο Λευκός Οίκος τόνισε την πλήρη «συμφωνία» του με το Βερολίνο «στο γεγονός ότι η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει σαφώς να έχει σχέση με την πλήρη εφαρμογή από τη Ρωσία των συμφωνιών του Μινσκ».

Η Ουκρανία και, σε μικρότερο βαθμό το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της, επισκίασαν την επίσημη ημερήσια διάταξη των G7 στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Η ελληνική κρίση μπορεί να εξεταστεί εκ νέου σήμερα από τους ηγέτες της Ομάδας G7 με την αναμενόμενη παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο «όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά μας» προειδοποίησε χθες η Μέρκελ.

Η Σύνοδος κορυφής των επτά ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της τελευταίας ημέρας της σε συζητήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αναπτυξιακή βοήθεια.

Ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι είναι ένας από τους ηγέτες που αναμένονται στη Σύνοδο. Ο Μπουχάρι όρισε την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ προτεραιότητά του, αλλά από τα τέλη Μαΐου που ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι επιθέσεις που αποδίδονται στην ισλαμιστική οργάνωση έχουν προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν εκατό ανθρώπων.

Η Ομάδα των 7 αναμένεται επίσης να συζητήσει, παρουσία του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.