Άρχισε η εκπαίδευση Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ για τις μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Άρχισε η εκπαίδευση Σύρων ανταρτών από τις ΗΠΑ για τις μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στην Ιορδανία και σύντομα αναμένεται να επεκταθεί και στην Τουρκία, όπως τόνισαν πηγές από χώρες της Μέσης Ανατολής κι από τις ΗΠΑ.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει επισήμως τις πληροφορίες, ωστόσο θεωρείται ότι οι Σύροι αντάρτες που θα λάβουν μέρος στην εκπαίδευση θα φθάσουν τις 15.000.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν κοσμικές και μετριοπαθείς ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις στη Συρία ενάντια τόσο στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, όσο και ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Η Συρία έχει χωριστεί σε τουλάχιστον πέντε στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Τα πρώτο είναι εκείνο των κυβερνητικών δυνάμεων και των πολιτοφυλακών που την στηρίζουν, πολλές εκ των οποίων αποτελούνται και από ξένους σιίτες μουσουλμάνους μαχητές, ενώ δίπλα τους πολεμά και η σιιτική λιβανική Χεζμπολάχ.
Το δεύτερο είναι εκείνο του Ισλαμικού Κράτους, ακραίας διάσπασης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ που ελέγχει τεράστια έκταση στη βόρεια, κεντρική και ανατολική Συρία.
Το τρίτο είναι εκείνο της συριακής αντιπολίτευσης, στο οποίο ανήκουν μετριοπαθείς κοσμικές και πολλές ισλαμιστικές οργανώσεις, στις οποίες ασκούν επιρροή χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ και τις οποίες στηρίζει σε γενικές γραμμές και η Δύση.
Το τέταρτο είναι εκείνο των Κούρδων που ελέγχουν τρεις θύλακες στη βόρεια Συρία και συνεργάζονται αλλού με το στρατόπεδο Άσαντ (ανατολικά) και αλλού με την αντιπολίτευση (κεντρικά και δυτικά).
Το πέμπτο, τέλος, είναι εκείνο του συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, Μετώπου Αλ Νούσρα, το οποίο πολεμά μεν μαζί με αντάρτες της αντιπολίτευσης ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και ενίοτε και κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις συγκρούεται με τους υπόλοιπους αντάρτες και ήδη ελέγχει ολομόναχο δικά του εδάφη στη βορειοδυτική Συρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.