Αντιμέτωπες με εκμετάλλευση και παρενοχλήσεις οι γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία

Φτώχεια, εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίες έχουν χάσει τους συντρόφους τους στη διάρκεια των μαχών και ζουν υπό ακραία πίεση.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ένα στα τέσσερα συριακά προσφυγικά νοικοκυριά στην Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία έχει επικεφαλής γυναίκα. Δηλαδή, περίπου 145.000 γυναίκες στις χώρες αυτές βιώνουν φτώχεια, εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση.
«Είναι ντροπή. Ταπεινώνονται επειδή έχασαν τα πάντα», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
Μόνο μία στις πέντε από αυτές τις γυναίκες βρίσκει δουλειά με πληρωμή, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των μητέρων που έχουν γίνει πρόσφυγες και έχουν χάσει το σύντροφό τους εξαρτάται πλήρως από την οικονομική βοήθεια του ΟΗΕ.
Ο Ύπατος Αρμοστής κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να παράσχουν περισσότερα κεφάλαια ιδιαίτερα για τις οικογένειες όπου μοναδικός γονιός είναι η μητέρα.
Επίσης, τα παιδιά τους συχνά εργάζονται για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την εκπαίδευση που πρέπει.
Η Αρμοστεία πραγματοποίησε εμπεριστατωμένες συνεντεύξεις με 135 τέτοιες γυναίκες, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων αρωγής. Οι γυναίκες αυτές ανέφεραν ότι αισθάνονται ανασφαλείς στις χώρες που τις φιλοξενούν καθώς οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνουν τις παρενοχλούν ή ζητούν σεξουαλικές χάρες. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Αίγυπτο.
Ένα τρίτο των γυναικών που έδωσαν συνέντευξη είπαν ότι πολύ σπάνια ή ακόμη και ποτέ δεν βγαίνουν από το κατάλυμά τους, επειδή δεν έχουν κανέναν να φροντίσει τα παιδιά τους ή επειδή αισθάνονται ανασφαλείς έξω.
Στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο βρίσκονται συνολικά 2,9 εκ. πρόσφυγες από τη Συρία σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.