Βρυξέλλες: Έρευνα για δεύτερο δράστη στο μετρό, επί ποδός η αστυνομία

Αναφορές σε γαλλικά και βελγικά ΜΜΕ θέλουν τον καμικάζι στο μέτρο των Βρυξελλών να είχε φτάσει με δεύτερο άνδρα στο σημείο των επιθέσεων. Το εάν ο ενδεχόμενος συνεργός -που φέρεται να εμφανίζεται στις κάμερες κουβαλώντας σάκο- είναι και αυτός νεκρός ή όχι παραμένει ασαφές. Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, ισχυρή ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας σε περιοχή στο κέντρο, κοντά στο Σοσέ ντ’ Ιξέλ, σύμφωνα με την βελγική Soir.

Την ίδια ώρα, τα ερωτηματικά μετά τις αναφορές της Άγκυρας πως είχε προειδοποιήσει για έναν από τους καμικάζι πληθαίνουν και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης στο Βέλγιο. Το ζήτημα θα εξεταστεί σε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση των υπουργών που είναι αρμόδιοι για θέματα ασφαλείας – ενώ η ανησυχία για την επάρκεια των μέτρων εν γένει στην Ευρώπη είναι διάχυτη και θα τεθεί επί τάπητος και στο συνεδρίαση των υπουργών των «28».

Tις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό, έθεσαν στη διάθεση της κυβέρνησης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

Το ίδιο το Βέλγιο παραμένει για τρίτη ημέρα σε συναγερμό, με το φόβο για χτύπημα να οδηγεί σε εκκενώσεις σιδηροδρομικών σταθμών: Το πρωί της Πέμπτης είχε εκκενωθεί ο σταθμός στη Μόνς και στη συνέχεια ο σταθμός της Λουβέν για «ύποπτο πακέτο». Ο σταθμός της Μόνς άνοιξε ξανά μετά από περίπου μία ώρα, όπως και εκείνος της Λουβέν.

Στη συνέχεια, αναφορά για «ύποπτο πακέτο» υπήρξε και σε τραμ στο προάστιο των Βρυξελλών Σάερμπερκ (από όπου είχαν περάσει οι δράστες).

Κλειστό θα μείνει τελικά μέχρι τη Δευτέρα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Η γαλλική Monde και το βελγικό RTBF επικαλούνται πηγές κοντά στην έρευνα και υποστηρίζουν ότι οι κάμερες ασφαλείας στο μετρό δείχνουν τον Χαλίντ ελ Μπακραουί, τον καμικάζι στο Μάαλμπεκ, να συνοδεύεται από άλλον έναν άνδρα που κουβαλά μεγάλο σάκο.

Κατά την Monde, ο δεύτερος αυτός άνδρας αναζητείται από τις αρχές ενώ το RTBF περιορίζεται στο ότι «ερευνάται» εάν είναι ζωντανός.

Επισήμως, καταζητείται ο τρίτος δράστης του αεροδρομίου -ο άνδρας με τα λευκά στα πλάνα από τις κάμερες του Ζάβεντεμ- ο οποίος και είναι ο μοναδικός δράστης εν ζωή από εκείνο το σημείο και ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Ταυτοποιημένοι θεωρούνται μέχρι στιγμής οι τρεις καμικάζι: Οι δύο στο αεροδρόμιο, ο Ιμπραήμ ελ Μπακράουι και ο Ναζίμ Λαχραουί -η ταυτοποίηση του δεύτερου δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά συγκλίνουσες πηγές σε αξιόπιστα ΜΜΕ δείχνουν προς τα εκεί- και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί στο μετρό.

Και οι τρεις ήταν βέλγοι υπήκοοι, ενώ ο Λαχραουί θεωρείται ότι είχε διασύνδεση και με τον πυρήνα που ευθύνεται για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Το νήμα στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν κάτι που εξαρχής φοβούνταν οι Αρχές.

Αν και τα δύο χτυπήματα έγιναν με διαφορά μίας ώρας και δεν έχουν διαρρεύσει φωτογραφίες του φερόμενου συνεργού στο μετρό, πιθανολογείται πως είναι μάλλον δύσκολο να πρόκειται για τον ίδιο με τον διαφεύγοντα δράστη του αεροδρομίου (έστω κι αν, θεωρητικά, θα ήταν πιθανό να καλυφθεί η απόσταση με τα μέσα μεταφοράς).

Απέλαση τους ενός από την Τουρκία – «Παρακολούθηση» πυρηνικού φυσικού

Την Πέμπτη επίσης, μία ημέρα μετά τις αναφορές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως ο ένας από τους δράστες είχε συλληφθεί τον Ιούνιο στη χώρα, οι αναφορές από την Τουρκία επανήλθαν.

Τούρκος αξιωματούχος που επικαλέστηκε ανώνυμα το Reuters υποστήριξε ότι ο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί είχε απελαθεί δύο φορές το 2015 από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι δύο απελάσεις είχαν γίνει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δεύτερη έγινε, υποστήριξε ο αξιωματούχος, επειδή υπήρχε υποψία πως ήταν «ξένος μαχητής» ενώ και τις δύο φορές επρόκειτο για «διοικητική απέλαση».

Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε βελγικά ΜΜΕ περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το ήδη θολό τοπίο γύρω από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις.

Η τάμπλοιντ Derniere Heure υποστηρίζει την Πέμπτη, επικαλούμενη δικές της πληροφορίες κοντά στην έρευνα, πως τα αδέλφια Μπακραουί εμπλέκονταν σε παρακολούθηση βέλγου πυρηνικού φυσικού (και συγκεκριμένα, του διευθυντή του κέντρου πυρηνικής ενέργειας CEN).

Μία από τις εικασίες που αναφέρει η εφημερίδα είναι πως στόχος της παρακολουθήσης ενδεχόμενως να ήταν να εκβιάσουν τον φυσικό για να πάρουν ραδιενεργό υλικό. Η εισαγγελία πάντως δεν έχει επιβεβαίωσει τίποτε σχετικό με την παρακολούθηση εν γένει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.