Βοσνία: Χιλιάδες άνθρωποι στην 19η επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα

Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην 19η επέτειο της σφαγής των Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα της ανατολικής Βοσνίας από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας.
Εντός της ημέρας θα ταφούν 175 θύματα της σφαγής, τα οποία ταυτοποιήθηκαν κατά την περασμένη επέτειο. Η ταφή θα γίνει νωρίς το απόγευμα, μετά την θρησκευτική τελετή στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για τα θύματα της σφαγής στο Ποτοτσάρι στη Σρεμπρένιτσα.
Δεκατρείς ανήλικοι είναι μεταξύ των θυμάτων που θα ταφούν.
Τα αγόρια ήταν από 15 έως 17 χρόνων την ημέρα της σφαγής.
Στο Ποτοτσάρι βρίσκονται θαμμένοι συνολικά 6.066 άνθρωποι που χάθηκαν στη σφαγή και τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν μετά την εκταφή τους από δεκάδες ομαδικούς τάφους.
Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, που χαρακτηρίζεται γενοκτονία από τη διεθνή δικαιοσύνη, έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 1995, μερικούς μήνες πριν από το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).
Οι σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας σφαγίασαν περίπου 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους στη Σρεμπρένιτσα, στη χειρότερη σφαγή που διαπράχθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην στρατιωτικός τους ηγέτης βρίσκονται ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς θεωρούνται οι βασικοί υπεύθυνοι για τη σφαγή και δικάζονται για γενοκτονία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.