Βουλγαρία: Ο Μιχαΐλ Μίκοφ πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος

Ο Μιχαΐλ Μίκοφ επελέγη για πρόεδρος του βουλγαρικού σοσιαλιστικού κόμματος, μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του, στο οποίο συμμετείχαν 800 μέλη.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μίκοφ διαθέτει μεγάλη πείρα και θα επιχειρήσει να ανανεώσει το κόμμα, χωρίς, όμως, να το «ρίξει» σε επικίνδυνες περιπέτειες.
Στη σύντομη ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης διαδικασίας της εκλογής στο 48ο συνέδριο του κόμματος, χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε, ότι «το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλγαρία και αξίζει να γίνει το ισχυρότερο».
Το προφίλ του νέου προέδρου
Ο Μιχαΐλ Ράικοφ Μίκοφ, 54 ετών, θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόσο εντός όσο και εκτός των κόλπων των Βουλγάρων Σοσιαλιστών.
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» στο ποινικό δίκαιο, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε ανθρώπινα δικαιώματα, σε φορολογική νομοθεσία και σε μεθόδους καταπολέμησης της διαφθοράς στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στην Ιταλία.
Έχει διατελέσει βουλευτής στα τέσσερα τελευταία κοινοβούλια ενώ εξελέγη Πρόεδρος της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης τον περασμένο Μάιο.
Ως υπουργός Εσωτερικών (2008-2009), ο κ. Μίκοφ προχώρησε σε μια σειρά από ριζικές μεταρρυθμίσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος, με γνώμονα την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της.
Κύριος ανταγωνιστής του κ. Μίκοφ για την προεδρία του ΒΣΚ υπήρξε ο υπό παραίτηση υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ, ο οποίος έχασε τη μάχη στο δεύτερο γύρο της εκλογής αργά χθες βραδύ συγκεντρώνοντας το 47% των ψήφων έναντι 53% του κ. Μίκοφ.
Όπως σχολιάζουν οι Βούλγαροι παρατηρητές, η κινητοποίηση του ΒΣΚ για τις επικείμενες πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου θεωρείται πρώτη μεγάλη πρόκληση για το νεοεκλεγέντα ηγέτη των Σοσιαλιστών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.