Γαλλία: Στο Σύνταγμα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Προς 3μηνη παράταση

H Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε τη πρόταση για εισαγωγή στο Σύνταγμα της διαδικασίας κατάστασης κήρυξης έκτακτης ανάγκης, ένα από τα αμφιλεγόμενα μέτρα που είχε προαναγγείλει το Παρίσι μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, το Παρίσι κινείται σε παράταση της ισχύουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλο ένα τρίμηνο από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η εισαγωγή της ρύθμισης στο Σύνταγμα υπερψηφίστηκε από 103, καταψηφίστηκε από 26 ενώ υπήρξαν επτά αποχές.

Μέχρι πρότινος, στο Γαλλικό Σύνταγμα αναφερόταν ονομαστικά μόνο η κατάσταση πολιορκίας (άρθρο 36) και η δυνατότητα έκτακτων εξουσιών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (άρθρο 16). Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βασίζοταν σε νόμο του 1955 (με φόντο την Αλγερία), που ως βάση του είχε το άρθρο 16, αλλά δεν είχε περιληφθεί στο Σύνταγμα του 1958.

Μεταξύ των αντιτιθέμενων βρίσκονταν και συμπολιτευόμενοι βουλευτές – οι αμφιλεγόμενες προτάσεις είχαν προκαλέσει αντιδράσεις μέχρι και εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις επόμενες ημέρες, το Παρίσι αναμένεται επίσης να ψηφίσει και επί της πρότασης για στέρηση υπηκοότητας σε όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία – δεύτερο σημείο που επίσης έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, οι οποίες ήταν και το φόντο των διαφωνιών της Κριστιάν Τομπιρά που τελικά παραιτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η γαλλική κυβέρνηση περιμένει από την Εθνοσυνέλευση να εγκρίνει στα μέσα Φεβρουαρίου την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες.

Η πρώτη τρίμηνη παράταση είχε εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου και εκπνέει στις 26 Φεβρουαρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.