«Εξέγερση» καρδινάλιων ενάντια στον φιλελεύθερο Πάπα Φραγκίσκο

Μία πρώτη ανταρσία απέναντι στη φιλελεύθερη στάση που αποφάσισε να κρατήσει ο Πάπας Φραγκίσκος σε θέματα όπως το διαζύγιο και η ομοφυλοφιλία ήταν αναμενόμενη – και ενδεχομένως να άργησε. Ήρθε ωστόσο, από τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: περί τους 13 καρδινάλιους, εκ των οποίων και ο αυστραλός υπουργός Οικονομικών του Βατικανού Τζορτζ Πελ, φέρονται να τον προειδοποιούν με επιστολή τους για κατάρρευση του καθολικισμού κατά το πρότυπο της Προτεσταντικής Εκκλησίας.

Η επιστολή είδε το φως της δημοσιότητας στο ιταλικό περιοδικό L’ Espresso, από τον ίδιο ιταλό δημοσιογράφο – τον Σάντρο Ματζίστερ – ο οποίος έχασε τη διαπίστευσή του στο Βατικανό τον περασμένο Ιούνιο, αφότου διέρρευσε στον Τύπο αντίγραφο της εγκυκλίου του Πάπα για το περιβάλλον. Και, καθώς φαίνεται, έβαλε φωτιά σε μία από τις πλέον σημαντικές συνόδους της Καθολικής Εκκλησίας μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού, πριν από 50 χρόνια, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 300 επίσκοποι, επίτροποι και παρατηρητές.

Βασικό αντικείμενο αυτής της Συνόδου, η οποία άρχισε τις εργασίες τις στις 4 Οκτωβρίου και πρόκειται να τις ολοκληρώσει σε διάστημα τριών συνολικά εβδομάδων, είναι να αναζητηθούν τρόποι με τους οποίους η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια. Μεταξύ άλλων, οι επίσκοποι ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τον πώς θα μπορούσαν να υπερασπιστούν την «παραδοσιακή οικογένεια» προσεγγίζοντας παράλληλα τους δυσαρεστημένους Καθολικούς, όπως οι ομοφυλόφιλοι, οι διαζευγμένοι και τα ζευγάρια που συζούν.

Το καλό κλίμα της συνάντησης, το οποίο σε κάθε περίπτωση είχε σκιάσει η αποκάλυψη-σοκ (μία ημέρα πριν από την έναρξη των εργασιών) του 43χρονου Πολωνού υψηλόβαθμου κληρικού και θεολόγου Κριστόφ Τσαράμσα ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας», ήρθε να ταράξει τη Δευτέρα η συγκεκριμένη επιστολή, η οποία φέρεται να παραδόθηκε προσωπικά στον Πάπα.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που δημιουργήθηκε ωστόσο, με τον εκπρόσωπο του Βατικανού να αρκείται σε δηλώσεις του τύπου πως οι επιστολές προς τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι προσωπικές και δεν δημοσιοποιούνται, τέσσερις από τους 13 «αντάρτες» καρδινάλιους έσπευσαν να διαψεύσουν ότι την υπέγραψαν. Δύο ακόμη, παραδέχθηκαν μεν ότι την υπέγραψαν, πλην όμως υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενό της είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που διέρρευσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.