«Εύθραυστη» ηρεμία στη Γάζα

Eύθραυστη ηρεμία, με σποραδικές εχθροπραξίες, επικρατεί στη Γάζα, σήμερα, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής των μουσουλμάνων Ιντ αλ-φιτρ, μετά το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας για «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν σημειωθεί μόνο σποραδικές επιθέσεις τόσο από πλευράς Ισραήλ όσο και από Παλαιστίνιους μαχητές.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρξαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αν και και ο στρατός χτύπησε στόχους στη Γάζα, αφού μία ρουκέτα έπληξε τη νότια πόλη του Ισραήλ Ασκελόν.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με δήλωση που υιοθέτησε ομόφωνα, κάλεσε σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία».
Οι 15 χώρες-μέλη του Σ.Α. εκφράζουν ειδικότερα στη δήλωσή τους «την ισχυρή υποστήριξή τους στην άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που να επιτρέπει την παροχή αναγκαίας και επείγουσας βοήθειας», ενώ ζητούν από το Ισραήλ και τη Χαμάς να «εφαρμόσουν πλήρως» την εκεχειρία καθ΄όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ-Φιτρ «και πέραν αυτής».
Καλούν επίσης τις δύο πλευρές να «σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων» καθώς και να προσπαθήσουν «να εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή, στη βάση της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας» διαμεσολάβησης.
Οι 15 χώρες μέλη τονίζουν την ανάγκη «για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας», κυρίως αυξάνοντας τις συνεισφορές στην UNRWA (Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες).
Τρεις ημέρες μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει ότι «οι ανθρωπιστικές εγκαταστάσεις και αυτές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ΟΗΕ, πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και να προστατεύονται», ενώ καλεί «όλες τις πλευρές να ενεργούν βάσει αυτής της αρχής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.