Ιρανόφιλη σιιτική πολιτοφυλακή στο Ιράκ απαιτεί αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα

Υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική μουσουλμανική πολιτοφυλακή του Ιράκ απαίτησε τη Δευτέρα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την κατάρρευση του κοσμικού καθεστώτος του σουνίτη μουσουλμάνου Σαντάμ Χουσεΐν, το 2003, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, δυνάμεις Αράβων σιιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, με τη στήριξη του σιιτικού Ιράν, ελέγχουν πολιτικά τη χώρα.

Ωστόσο, πρόσφατα ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Χάινταρ Αλ Αμπάντι ήρθε σε σύγκρουση με τον διοικητή του σώματος Κουντς του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος διοικεί ιρανικές δυνάμεις και σιιτικές πολιτοφυλακές στο έδαφος του Ιράκ για τη μάχη ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές του Ι.Κ..

Εκτός των Αράβων σιιτών, στο Ιράκ υπάρχει μεγάλος αριθμός Αραβών σουνιτών μουσουλμάνων, κυρίως στα δυτικά, καθώς και Κούρδων στον βορρά. Οι σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν κατηγορηθεί ότι, με πρόσχημα την βία που είχε ασκηθεί στους σιίτες επί Σαντάμ Χουσεΐν και την πραγματική ή υποτιθέμενη υποστήριξη των σουνιτών στο Ισλαμικό Κράτος, έχουν ασκήσει σεχταριστική βία και ότι επιθυμούν οι πλειοψηφικοί σιίτες να ελέγξουν πλήρως τη χώρα και να την ευθυγραμμίσουν με το Ιράν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.