Ισπανία: Έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ροδρίγο Ράτο

Έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του Ροδρίγο Ράτο, πρώην γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2004-2007), σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πραγματοποίησαν χθες αστυνομικοί και μέλη του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Ισπανίας.
Πλάνα που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ δείχνουν τον Ράτο, επί σειρά ετών υπουργό Οικονομίας της Ισπανίας (1996-2004) να οδηγείται από αστυνομικούς και στελέχη του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος σε ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με δικαστική πηγή πάντως, λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές, μετά την κατάσχεση εγγράφων τα οποία σχετίζονται με την έρευνα.
Ο Ράτο φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, ότι έχει “εμπιστοσύνη στην ισπανική δικαιοσύνη” και ότι προσέφερε τη βοήθειά του στους αστυνομικούς οι οποίοι διεξήγαγαν τις έρευνες.
Δικαστικοί καλούνται να αποφασίσουν με βάση τα έγγραφα που κατασχέθηκαν εάν οι υποψίες που βαρύνουν τον Ράτο περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη και υπεξαίρεση έχουν βάση. Κατόπιν, θα αποφασίσουν εάν θα ανατεθεί σε δικαστή να κινήσει επίσημη διαδικασία δίωξης σε βάρος του.
Σύμφωνα με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ισπανικές δικαστικές αρχές, οι εισαγγελικές αρχές παρήγγειλαν την έρευνα στην κατοικία του Ράτο στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τον πρώην γενικό διευθυντή του ΔΝΤ και «άλλα πρόσωπα».
Ο Ράτο, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ήταν από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του κυβερνώντος κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πριν το όνομά του εμπλακεί σε δύο άλλες υποθέσεις διαφθοράς που ερευνώνται.
Η μία από τις έρευνες αφορά την παράνομη χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για προσωπικά έξοδα, την εποχή που ο Ράτο ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Bankia, την οποία χρειάστηκε να “διασώσει” και να εθνικοποιήσει το ισπανικό δημόσιο, ανακεφαλαιοποιώντας την με 20 δισ. ευρώ.
Ο Ράτο είναι μεταξύ των στελεχών της τράπεζας που ελέγχονται στο πλαίσιο έρευνας για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της Bankia πριν εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2011.
Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο στις δύο υποθέσεις. Ωστόσο έχει αποπεμφθεί από το κυβερνών κόμμα εξαιτίας των ερευνών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.