Ισπανία: Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει υπόθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ισπανία απέρριψε υπόθεση που αφορούσε σε διάπραξη γενοκτονίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κινεζικές αρχές και δεν την εξέτασε στην ουσία της.
Το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση λόγω ενός νέου νόμου που απαγορεύει την εξέταση διεθνών υποθέσεων από Ισπανούς δικαστές στις οποίες δεν εμπλέκονται Ισπανοί είτε ως θύματα είτε ως δράστες.
Η υπόθεση έφτασε στην ισπανική δικαιοσύνη το 2006 από έναν Ισπανοθιβετιανό μοναχό, ο οποίος κατηγορούσε Κινέζους πρώην αξιωματούχους για γενοκτονία, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Τον Φεβρουάριο Ισπανός δικαστής είχε διατάξει τη σύλληψη Κινέζων πρώην αξιωματούχων, προκαλώντας το θυμό της Κίνας, η οποία τώρα καλωσόρισε την απόφαση.
Η Ισπανία μέχρι πρότινος ήταν πρωτοπόρος στη διεθνή δικαιοδοσία με αποκορύφωμα την έκδοση κατηγορητηρίου κατά του Χιλιανού πρώην δικτάτορα Αγκούστο Πινοσέτ, το οποίο τελικά δεν εκτελέστηκε, καθώς η Μεγάλη Βρετανία, όπου διέμενε ο πρώην δικτάτορας, τον επέστρεψε στη χώρα του για λόγους υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.