Κίνα: Υπέρ της «ανοικτής και ελεύθερης κοινωνίας» μίλησε η Μέρκελ

Τα πλεονεκτήματα της «ελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας» υπερασπίσθηκε η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον Κινέζων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά.
Αναφερόμενη στις εξελίξεις που πυροδότησε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι «εκτός από τους τεχνολογικούς και οικονομικούς παράγοντες, η αειφόρος ανάπτυξη μίας χώρας απαιτεί επίσης ένα δικαιικό σύστημα δίκαιο και αδέκαστο σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό οι πολίτες να μπορούν να έχουν πίστη στην ισχύ του νόμου, και όχι να υποτάσσονται στον νόμο των ισχυρών», είπε η Άγκελα Μέρκελ, στην προσεκτικά ζυγισμένη ομιλία της στο πανεπιστήμιο της κινεζικής ελίτ.
«Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό, διότι πριν από 25 χρόνια, όταν μία ειρηνική επανάσταση ξέσπασε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, αυτό επέτρεψε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την πραγματοποίηση ελεύθερου διαλόγου στους κόλπους της κοινωνίας», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας προσθέτοντας πως θεωρεί «ότι είναι το ίδιο σημαντικό να υπάρξει ελεύθερος διάλογος και εδώ στην Κίνα».
Η Κίνα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως οι Δυτικοί ηγέτες που φλερτάρουν την δεύτερη οικονομία στον κόσμο, φροντίζουν να αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η ομιλία της Άγκελα Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση με την συγκεκριμένη πρακτική.
«Πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται προστατευμένοι. Είναι σημαντικό να υπάρχουν νόμοι που χρησιμεύουν στην διαφύλαξη των αρχών αυτών. Είναι κρίσιμο να έχουμε μία ελεύθερη, ανοικτή και πολυφωνική κοινωνία για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου μέλλοντος», επανέλαβε με επιμονή η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η έβδομη από το 2005 επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Κίνα ξεκίνησε από το Τσενγκντού και ήταν επικεντρωμένη στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, όπως μαρτυρά η πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή που την συνόδευσε.
Ο κινεζικός Τύπος από την πλευρά του, που επεφύλασσε τους τελευταίους μήνες χλιαρά κύρια άρθρα για τις σχέσεις της Κίνας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την Άγκελα Μέρκελ, εκθειάζοντας τις ανθηρές εμπορικές σχέσεις των δύο εξαγωγικών δυνάμεων.
Η κ. Μέρκελ προκάλεσε το 2007 την οργή του Πεκίνου όταν επέμεινε να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, που το Πεκίνο θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή ηγέτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.