«Κλείνει το μάτι» η Ρωσία στους Σερβοβόσνιους για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα

Η διενέργεια δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία (συστατική οντότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης) για το έργο των δικαστικών θεσμών σε κρατικό επίπεδο είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής της Βοσνίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας της Ρωσίας στο Σαράγεβο.

Η Σερβική Δημοκρατία έχει ενστάσεις ως προς τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, υπογραμμίζει η πρεσβεία της Ρωσίας και σημειώνει ότι «όχι μόνο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζουν την αναποτελεσματικότητά του».

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Ρωσίας στο Σαράγεβο, είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν τα αίτια του προβλήματος και να μην επικεντρώνονται όλες οι δυνάμεις στην καταπολέμηση των ορατών συνεπειών τους.

Ο λεγόμενος διαρθρωτικός διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης δεν είχε αποτελέσματα και οι ανησυχίες της σερβικής κοινότητας στη Βοσνία παραμένουν χωρίς απαντήσεις, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.

Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε την Τετάρτη πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος με το οποίο αμφισβητούνται το κρατικό σύστημα δικαιοσύνης της χώρας και η εξουσία του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας.

Μία μέρα πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης (PIC), στο οποίο μετέχουν οι πρέσβεις των χωρών που επιτηρούν την ειρηνευτική συμφωνία στη Βοσνία, με ανακοίνωση του, είχε προειδοποιήσει ότι το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία το 1995 και εξέφραζε την άποψη ότι η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα «μόνο για ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της».

Η Ρωσία όμως, η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, και παραδοσιακή σύμμαχος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν υπέγραψε την κοινή ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.