Κυβερνητικός εταίρος γίνονται οι ευρωσκεπτικιστές στην Φινλανδία

O επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο Γιούχα Σίπιλα δήλωσε ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα των Φινλανδών, που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης γραμμής σχετικά με τα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης και την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Σίπιλα, επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, γνωστοποίησε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταλαμβάνει 124 έδρες εκ των 200 του Κοινοβουλίου, ενώ σε αυτόν θα συμμετέχει επίσης το κεντροδεξιό κόμμα Εθνικού Συνασπισμού με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ.

Η συμμετοχή του Κόμματος των Φινλανδών στην κυβέρνηση του Σίπιλα είναι κάτι σπάνιο για ένα λαϊκιστικό κόμμα, καθώς οι σχηματισμοί αυτοί, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν σημαντικά κέρδη στις εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συνήθως αποκλείονται από την εξουσία από τα μεγαλύτερα κόμματα.

«Το να βρούμε τη λύση δεν ήταν εύκολο» επισήμανε ο Σίπιλα στους δημοσιογράφους μετά τη σεναριολογία που διήρκησε εβδομάδες και την οποία τροφοδοτούσε ο δισταγμός του νικητή των εκλογών για το αν θα συμμαχούσε με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Συντηρητικούς ως δεύτερο κυβερνητικό εταίρο.

«Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οικονομική κατάσταση. Έχουμε ανάγκη από έναν ισχυρό συνασπισμό που θα είναι ικανός να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις» δήλωσε ο Σίπιλα σε συνέντευξη Τύπου.

Ο συνασπισμός ενδεχομένως θα υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τη στήριξη κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ αναμένεται ότι θα εφαρμόσει επίσης μέτρα λιτότητας στη Φινλανδία με στόχο τη μείωση του ολοένα και αυξανόμενου δημοσίου χρέους την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχνή.

Το Κόμμα των Φινλανδών του Τίμο Σόινι ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Απριλίου, κερδίζοντας μόλις μία έδρα επιπλέον από τον Εθνικό Συνασπισμό.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε ότι θέλει «να εργαστεί με στόχο μία Φινλανδία ανοιχτή, ανεκτική και διεθνή που θα έχει ως θεμέλια την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση».

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο επικεφαλής των ευρωσκεπτικιστών ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ή των Εξωτερικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.