Λιβύη: Κίνδυνος κατάρρευσης του κράτους λόγω των συγκρούσεων

Η κυβέρνηση της Λιβύης προειδοποίησε για κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους» καθώς συνεχίζονται για 13η συνεχόμενη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στην Τρίπολη.
Σε ανακοίνωσή της η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ζήτησε εκ νέου τον τερματισμό των μαχών, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «κατάρρευσης του κράτους».
Η κυβέρνηση υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Αμπντάλτα αλ Τένι εμποδίστηκε την Πέμπτη από μια πολιτοφυλακή να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, που βρίσκεται δίπλα στην Τρίπολη.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 120, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.
Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.
Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.
Οι αντίπαλοί τους κατηγορούν ότι στις τάξεις τους περιλαμβάνονται μαχητές και αξιωματικοί του στρατού του Καντάφι, οι οποίοι συμμετείχαν στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης του 2011.
Παρ’ όλα αυτά Λίβυοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συγκρούσεις αυτές είναι μέρος μιας μάχης επιρροής μεταξύ πολιτικών ομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους βουλευτές και τους παρατηρητές, οι φιλελεύθεροι κέρδισαν περισσότερες έδρες από τους ισλαμιστές, οι οποίοι έκτοτε προσπαθούν να επιβληθούν στο στρατιωτικό πεδίο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.