Λιβύη: Σύντομα θα ανακαταλάβουμε τη Βεγγάζη, δηλώνει η αναγνωρισμένη κυβέρνηση

Η Βεγγάζη, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, θα τεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας μέσα σε έναν μήνα, υποστήριξε ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι επιχειρήσεις στην πόλη της Βεγγάζης θα ολοκληρωθούν στα μέσα Απριλίου», διαβεβαίωσε ο στρατηγός Χάφταρ μιλώντας, το βράδυ της Δευτέρας, από το γενικό επιτελείο του στην πόλη Αλ Μαρτζ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βεγγάζης.
Ο 72χρονος Χ. Χάφταρ ορκίστηκε στις 9 Μαρτίου αρχηγός των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, του αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα κοινοβουλίου της Λιβύης. Οι δυνάμεις του μάχονται από τον Μάιο του 2014 για να ανακτήσουν τη Βεγγάζη από τις ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένες συνοικίες της.
«Θα βάλουμε τέλος στην παρουσία αυτού του εχθρού σε όλη την περιοχή. Η πτώση αυτών των τρομοκρατών πλησιάζει», πρόσθεσε. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να στηρίζει τον λιβυκό στρατό στον αγώνα του εναντίον των ακραίων ισλαμιστών.
Ο Χ. Χάφταρ, αμφιλεγόμενος απόστρατος που είχε στηρίξει τον Μουάμαρ Καντάφι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στη συνέχεια έφυγε στις ΗΠΑ, επέστρεψε στη Λιβύη το 2011. Τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, παραστρατιωτικής οργάνωσης στην οποία μετείχαν αξιωματικοί που είχαν αυτομολήσει από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του Καντάφι και τον Μάιο του 2014 εξαπέλυσε την επιχείρηση «Αξιοπρέπεια» εναντίον των ισλαμιστών που ελέγχουν τη Βεγγάζη. Αρχικά, οι εκλεγμένες αρχές τον κατηγόρησαν για «πραξικόπημα», όμως στη συνέχεια τον στήριξαν ενεργά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.