Λουξεμβούργο: Η Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει και σε μη κράτη μέλη

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ανακοίνωσε ότι η Frontex θα μπορεί να παρεμβαίνει σε μη-κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Σερβία και η ΠΓΔΜ, ενώ σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις χώρες της ΕΕ με εξωτερικά σύνορα.

Η πρόταση της Κομισιόν για τη λειτουργία της Frontex στο Κολέγιο των Επιτρόπων παρουσιάζεται σήμερα, Τρίτη, στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Η Κομισιόν θέλει να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ακόμη και υπερβαίνοντας το βέτο ενός ή περισσότερων κρατών – μελών.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί ενίσχυση της Υπηρεσίας.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν είπε ότι θα είναι δυνατό να αναλαμβάνει η Frontex δράση και σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην Σερβία και την ΠΓΔΜ και ότι «δεν ήταν εφικτό να στείλουμε τη Frontex να βοηθήσει εκεί, αλλά τώρα αυτό θα γίνει εφικτό».

Ο Ασελμπορν είπε ότι εκτιμά ότι η Frontex θα είναι επιφορτισμένη με το να κάνει τη διαδικασία απελάσεων προσφύγων πιο αποτελεσματική.

Τόνισε ότι η ζώνη Σένγκεν θα μπορέσει να επιβιώσει μόνο εάν προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

«Δεν θα μας στέλνουν οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι τους ανθρώπους για τους συνοριακούς ελέγχους – αυτό πρέπει να το κάνουν οι Ευρωπαίοι. Και λέω ότι οι χώρες χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.