Μέτρα ασφαλείας σε Ιράκ και άλλες μουσουλμανικές χώρες για σιιτικό εορτασμό

Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού έχουν τεθεί από νωρίς το πρωί οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις με την ευκαιρία της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των σιιτών μουσουλμάνων Ασούρα, τη στιγμή που οι σουνίτες τζιχαντιστές κατηγορούνται για νέες σφαγές στο δυτικό Ιράκ.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι μουσουλμάνοι σιίτες συγκεντρώθηκαν σε βωμούς και τεμένη σε όλο το Ιράκ για να λάβουν μέρος στο τελετουργικό της Ασούρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μετέβησαν στην ιερή τους πόλη, Κερμπάλα.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί μαζικά στην πόλη αυτή με στόχο την προστασία των «εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών πιστών και περισσοτέρων από 65.000 πιστών που έχουν καταφθάσει από 20 χώρες, αραβικές και μη, για να μετάσχουν στους εορτασμούς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ακιλ Αλ Τουράιχι.
Κανένα σοβαρό περιστατικό δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 110 χιλιόμετρα νοτίως της Βαγδάτης.
Οι εορτασμοί, οι οποίοι κορυφώνονται εντός της ημέρας, κατά το παρελθόν σημαδεύτηκαν από αιματηρές επιθέσεις με θύματα πιστούς. Το 2004 επιθέσεις αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα και επιθέσεις με όλμους στην Κερμπάλα και τη Βαγδάτη στοίχισαν τη ζωή 171 ανθρώπων.
Ωστόσο φέτος η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς, άπιστους, που αξίζουν τον θάνατο, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών στόχων. Έχει καταλάβει επίσης μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ, ανάμεσά τους περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, όχι μακριά από τον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κερμπάλα.
Περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και αστυνομικοί με την υποστήριξη ελικοπτέρων και 1.500 εθελοντών – μελών σιιτικών πολιτοφυλακών – έχουν αναπτυχθεί στο δρόμο που οδηγεί από τη Βαγδάτη στην Κερμπάλα και στο εσωτερικό της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικό διευθυντή.
Η Ασούρα τιμά το μαρτύριο του Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που δολοφονήθηκε τον 7ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Χουσέιν, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του στη μάχη της Κερμπάλας, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου μερικές φορές να αιμορραγούν.

Αυστηρά μέτρα σε Λίβανο και Σ. Αραβία
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ληφθεί στη Βηρυτό και ειδικά στα νότια προάστιά της, που αποτελούν προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, έχει επιβληθεί για πρώτη φορά πλήρης αποκλεισμός.
Στη Σαουδική Αραβία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη σύλληψη έξι υπόπτων για την «τρομοκρατική» επίθεση τη νύχτα που προκάλεσε τον θάνατο έξι σιιτών στην ανατολική περιοχή Αλ Άχσα κατά τους εορτασμούς της Ασούρα.
«Έξι άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατική αυτή ενέργεια συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή Αλ Αχσα», όπου συγκεντρώνεται η σιιτική μειονότητα του βασιλείου και κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.
Τη Δευτέρα, στη Νιγηρία, σιίτες έγιναν στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, ενώ πορεύονταν μέσα σε αγορά, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Ασούρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.