Μπαγκλαντές: 18 διώξεις για την κατάρρευση συγκροτήματος που κόστισε τη ζωή σε 1.130 ανθρώπους

Η υπηρεσία δίωξης της διαφθοράς στο Μπαγκλαντές άσκησε διώξεις σε βάρος 18 προσώπων που κατηγορούνται για παραβίαση του πολεοδομικού κανονισμού της χώρας κατά την ανέγερση του πολυώροφου κτιρίου Rana Plaza, το οποίο στέγαζε δεκάδες βιοτεχνίες ενδυμάτων και κατέρρευσε τον περασμένο χρόνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.130 άνθρωποι.
Η κατάρρευση, τον Απρίλιο του 2013, του Ράνα Πλάζα, το οποίο είχε οικοδομηθεί σε μια περιοχή που παλαιότερα ήταν βάλτος με αποτέλεσμα το υπέδαφος να μην είναι σταθερό, θεωρείται ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα στον κόσμο και προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και πιέσεις να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών εργασιακής ασφαλείας στο Μπαγκλαντές.
Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων οι οποίες λειτουργούσαν στο μοιραίο κτήριο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, Μοχάμεντ Σοχέλ Ράνα, οι γονείς του, ο δήμαρχος του προαστίου όπου βρισκόταν το κτήριο, μηχανικοί και οι τρεις από τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών οι οποίες στεγάζονταν στο Ράνα Πλάζα.
«Σχηματίστηκε κατηγορητήριο σε βάρος 18 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του Ράνα μετά από περαιτέρω έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκε η εμπλοκή του», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς Πρανάμπ Κουμάρ Μπατατσάτζι.
Yπάλληλοι του δήμου, εξάλλου, έδωσαν άδεια για να ανεγερθούν επιπλέον όροφοι στο κτήριο, παρ’ ότι δεν είχαν τέτοια δικαιοδοσία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Αρχικά η επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς δεν είχε περιλάβει τον ιδιοκτήτη του κτηρίου στους κατηγορούμενους, καθώς το όνομά του δεν εμφανιζόταν στα έγγραφα για την ιδιοκτησία του κτηρίου και την άδεια ανέγερσης.
Ο κ. Ράνα παραμένει υπό κράτηση αφότου συνελήφθη μετά από τετραήμερο ανθρωποκυνηγητό ύστερα από την τραγωδία κι ενώ κατά τα φαινόμενα προσπαθούσε να διαφύγει από τη χώρα περνώντας τα σύνορα με την Ινδία.
Το χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά και – σύμφωνα με επικριτές της βιομηχανίας ένδυσης της χώρας – το γεγονός ότι δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους κανόνες εργασιακής ασφάλειας έχουν συμβάλει ώστε το Μπαγκλαντές να βρεθεί στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές έτοιμων ενδυμάτων παγκοσμίως.
Η χώρα είναι η φθηνότερη στον πλανήτη για την κατασκευή μεγάλων ποσοτήτων ενδυμάτων.
Πέρυσι, η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτερο μισθό για τους εργαζόμενους στο τομέα της ένδυσης και της υφαντουργίας κατά 77%, στα 5.300 τάκα (68 δολάρια) και τροποποίησε το εργατικό δίκαιο για να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η έλλειψη συνέπειας, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις επιθεωρήσεις των εργοστασίων και την εφαρμογή του νόμου δημιουργεί νέα προβλήματα για την βιομηχανία, η οποία έχει έσοδα 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίων και κάνει το 80% των εξαγωγών του Μπαγκλαντές.
Η αναταραχή στον κλάδο δημιουργεί ανησυχίες για την εργασιακή ασφάλεια και τη ζωή των σχεδόν 4 εκατ. εργαζομένων στον κλάδο της υφαντουργίας, στον οποίο ως επί το πλείστον δουλεύουν γυναίκες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.