Νταβούτογλου: Το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα πρότυπα των ευρωπαϊκών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελέσουν βάση για το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, τόνισε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης ήταν απάντηση σε ερώτηση που του τέθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργανισμού ο οποίος ασχολείται με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ασκήσει κριτική στην πορεία που ακολουθεί στην Τουρκία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Το κυβερνών, δεξιό – ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προωθεί πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης, καθώς το παρόν σύνταγμα αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας των κεμαλικών στρατιωτικών υπό τον στρατηγό Εβρέν, τη δεκαετία του ’80.

Κομβικό ζήτημα έχει αναδειχθεί η πρόταση για μετατροπή του πολιτεύματος από προεδρευομένη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, κάτι το οποίο επιθυμεί ο ανώτατος άρχοντας της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, πρώην αρχηγός του AKP.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.