Ξανά σε τροχιά υλοποίησης το κυπριακό πρόγραμμα στήριξης

Την επιστροφή της τρόικας στην Λευκωσία και την καταβολή της εκκρεμούσας δόσης του ΔΝΤ προς τη χώρα ύψους 86 εκατ. ευρώ ξεκλειδώνει η ψήφιση από την κυπριακή βουλή του πλαισίου αφερεγγυότητας και η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων.

Σε μια περίοδο που τα προβλήματα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αυξάνονται η Κύπρος επέλυσε την πολύμηνη εκκρεμότητα που αφορούσε στις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θέτοντας τις βάσεις για τη συνέχιση του προγράμματος.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ στις 26 Απριλίου αναμένεται η επάνοδος των τεχνικών ομάδων της τρόικας στην Κύπρο, ενώ γύρω στις 27-29 του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος της τρόικας στην Κύπρο είναι δεδομένη, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις των δανειστών επί του κειμένου του πλαισίου αφερεγγυότητας που ψήφισε η κυπριακή βουλή και το οποίο απεστάλη στους δανειστές.

Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού οι αλλαγές που προωθήθηκαν από τα κόμματα συζητούνταν με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο βρισκόταν σε συνεννόηση με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται πως η θετική αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου από την τρόικα αποτελεί προϋπόθεση για να επωφεληθεί η Κύπρος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.