ΟΗΕ – Σομαλία: Στα πρόθυρα λιμού η πρωτεύουσα Μογκαντίσου

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, ενώ η χώρα μαστίζεται από τον πόλεμο.
«Η κρίση διατροφικής ασφάλειας στην Σομαλία αναμένεται να επιδεινωθεί εντός των προσεχών μηνών εξαιτίας των αδύναμων βροχοπτώσεων κατά την κύρια εποχή των μουσώνων, ενός περιορισμού της βοήθειας και της πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων, μιας ανόδου του υποσιτισμού, του πολέμου και της αύξησης των τιμών των τροφίμων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή τη Δευτέρα η Μονάδα Αναλύσεων για την Διατροφική Ασφάλεια και την Διατροφή (FSNAU) του ΟΗΕ.
Η χώρα επλήγη βάναυσα από το λιμό και τρία χρόνια νωρίτερα, όταν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, πέθαναν από την πείνα.
Στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει ραγδαία επιδείνωση της κρίσης και η κατάσταση θα φτάσει γρήγορα στο στάδιο της «έκτακτης ανάγκης», δηλαδή ένα επίπεδο πριν από αυτό του λιμού στην κλίμακα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να κατατάσσει τα διάφορα επίπεδα της πείνας.
Χιλιάδες άνθρωποι, εκτοπισμένοι από τις μάχες, ζουν σε άθλια αυτοσχέδια καταφύγια και περισσότερα από 200.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και «χρήζουν άμεσα φροντίδας», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Εκτός από τους κατοίκους του Μογκαντίσου, από την πείνα δοκιμάζονται σκληρά και οι κάτοικοι της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας, διευκρινίζει η FSNAU.
Η εκτίναξη στα ύψη των τιμών των δημητριακών, οι οποίες έχουν αυξηθεί έως και 60% σε ορισμένες ζώνες από τον Μάρτιο έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
Η Σομαλία ήταν η χώρα που είχε χειρότερα πληγεί από την φοβερή ξηρασία του 2011, η οποία είχε πλήξει περισσότερα από 13 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής. Περισσότερες ζημίες είχε υποστεί ο νότος της χώρας, ο οποίος μαστιζόταν από τις μάχες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.