Οργανώσεις αρωγής επικρίνουν την Αυστρία για την αυστηροποίηση των όρων χορήγησης ασύλου

Οργανώσεις αρωγής, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού, τόνισαν ότι εναντιώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης της Αυστρίας να καταστήσει πολύ πιο αυστηρούς τους όρους για τη χορήγηση ασύλου, μεταξύ άλλων μεταφέροντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα.

Νομοσχέδιο το οποίο η αυστριακή κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας θα καταστήσει δυσκολότερη την επανένωση των οικογενειών των μεταναστών και των προσφύγων, ενώ θα επιτρέψει το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων ασύλου να τυγχάνει επεξεργασίας μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που καταγράφεται η διέλευση των συνόρων.

«Αυτή είναι πιθανόν η πιο θεμελιώδης αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες. Μια αλλαγή που σημαίνει ότι η Αυστρία ουσιαστικά διακόπτει τη σχέση της με το δικαίωμα ασύλου», σχολίασε ο Μίχαελ Λαντάου, επικεφαλής της καθολικής οργάνωσης αρωγής Caritas, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ΜΚΟ – όπως η Καρίτας, ο Ερυθρός Σταυρός ή η γερμανική οργάνωση αρωγής Diakonie – για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, των κέντρων υποδοχής, της χορήγησης νομικής βοήθειας, αλλά και τη συγκέντρωση ιματισμού και τροφίμων και τη διανομή τους στους αιτούντες άσυλο.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Αυστρία Βέρνερ Κέρσμπαουμ σημείωσε ότι σε επιστολή του προς στην κυβέρνηση διεμήνυσε ότι η οργάνωσή του θα αρνηθεί να συμβάλει στην επιβολή των νέων μέτρων, εάν το κοινοβούλιο τα εγκρίνει, όπως αναμένεται, στην ψηφοφορία που πιθανόν θα διεξαχθεί τον Μάιο.

Οι επικεφαλής των τριών οργανώσεων τόνισαν ότι θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και το Σύνταγμα της Αυστρίας, ενώ προειδοποίησαν ακόμη ότι τα μέτρα που προωθεί θα ωθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να χρησιμοποιούν διακινητές.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το εν λόγω νομοσχέδιο της Αυστρίας είναι παράνομο», τόνισε ο Μίχαελ Σάλουπκα της Ντιακονί.

Η Αυστρία αποτέλεσε στις περισσότερες περιπτώσεις τελευταίο σταθμό της πορείας προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική προς τη Γερμανία. Πάντως, η Βιέννη υποδέχθηκε το 2015 κατ’ αναλογία με τον πληθυσμό της αριθμό προσφύγων αντίστοιχο με τη Γερμανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.