Ο εγγονός του Χομεϊνί αποκλείστηκε από το ιρανικό Συμβούλιο των Ειδικών

Ο Χασάν Χομεϊνί, ο οποίος πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές και είναι εγγονός του ιμάμη Χομεϊνί, ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αποκλείστηκε από τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου για τη Συνέλευση των Ειδικών, έγραψε ο γιος του στο λογαριασμό του στο Instagram.

Ο Αχμαντ Χομεϊνί απέδωσε τον αποκλεισμό στο γεγονός ότι το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος δεν μπόρεσε να επαληθεύσει «την επιστημονική θρησκευτική επάρκεια» του Χασάν Χομεϊνί, 43χρονου μεσαίου βαθμού ιερωμένου.

«Χθες βράδυ, κατέστη σαφές ότι το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την επιστημονική θρησκευτική επάρκεια του πατέρα μου, παρά τη γνώμη 10 θρησκευτικών αξιωματούχων», έγραψε ο Αχμαντ Χομεϊνί.

Ο κ. Χομεϊνί δεν είχε μετάσχει σε εξέταση θεολογίας που είχε διοργανώσει στις αρχές Ιανουαρίου το Συμβούλιο στην αγία πόλη Κομ, στην οποία μετείχαν περίπου 400 υποψήφιοι.

Το Συμβούλιο των Φρουρών, αρμόδιο να επιβλέπει τις εκλογές, ελέγχεται από τους συντηρητικούς.

Σύμφωνα με τον Σιαμάκ Ραχ-Πέικ, εκπρόσωπο της κεντρικής επιτροπής επίβλεψης των εκλογών, 166 υποψήφιοι πέρασαν τις εξετάσεις για να λάβουν μέρος στις εκλογές για τη Συνέλευση των Ειδικών, η οποία θα έχει 88 μέλη.

Η Συνέλευση που σήμερα αριθμεί 86 μέλη και ελέγχεται από τους συντηρητικούς, είναι αρμόδια να διορίζει, να επιβλέπει και ενδεχομένως να καθαιρεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν. Μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση θανάτου του πρώτου πολίτη της χώρας, που σήμερα είναι ο 76χρονος αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Στους 800 εγγεγραμμένους υποψηφίους, 158 απέσυραν την υποψηφιότητά τους, 111 δεν είχαν δικαίωμα εγγραφής και 152 δεν συμμετείχαν στην εξέταση θεολογίας. Σε σύνολο 373 υποψηφίων των οποίων ο φάκελος εξετάστηκε, 166 πέρασαν και 207 απορρίφθηκαν, δήλωσε ο Ραχ-Πέικ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.