Πιθανόν την άλλη βδομάδα στο Σ.Α. του ΟΗΕ η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Την ερχόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να ψηφίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφαση με την οποία θα επικυρώνει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα τερματίζει τις στοχευμένες κυρώσεις, θα διατηρεί όμως ένα εμπάργκο όπλων και μία απαγόρευση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν το προσχέδιο ψηφίσματος στο 15μελές συμβούλιο σήμερα.
Με μία ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη Βιέννη, το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν για την επιβολή μακροπρόθεσμων περιορισμών σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα που η Δύση φοβάται ότι έχει σκοπό την κατασκευή ατομικής βόμβας, ενώ το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει καθαρά ειρηνικούς σκοπούς.
Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη θα άρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Βάσει της συμφωνίας, η άρση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει ταυτόχρονα με την επαλήθευση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) της «εφαρμογής από το Ιράν των συμφωνημένων μέτρων που σχετίζονται με τα πυρηνικά».
Η συμφωνία της Βιέννης προβλέπει ότι το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια και η απαγόρευση αγοράς πυραυλικής τεχνολογίας για οκτώ χρόνια.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα βέτο -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία και Γαλλία- ήταν μέρη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με το Ιράν στη Βιέννη, μαζί με τη Γερμανία.
Η απόφαση του ΟΗΕ που θα εγκρίνει τη συμφωνία θα διατηρεί επίσης έναν μηχανισμό για την αυτόματη επαναφορά των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σε περίπτωση που το Ιράν την παραβιάσει.
Βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, οι έξι μεγάλες δυνάμεις, το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συστήσουν μία Κοινή Επιτροπή που θα χειρίζεται οποιαδήποτε παράπονα για παραβιάσεις. Αν το παραπονούμενο κράτος δεν ικανοποιηθεί με τον τρόπο που η επιτροπή αντιμετωπίζει τις ανησυχίες του, θα μπορεί να μεταφέρει το αίτημά του στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Τότε το ΣΑ θα πρέπει να υιοθετήσει ψήφισμα για να συνεχίσει η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Αν ένα τέτοιο ψήφισμα δεν έχει υιοθετηθεί μέσα σε 30 ημέρες από τη λήψη από το Συμβούλιο του αιτήματος για παραβίαση, τότε οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε όλα τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα επιβληθούν εκ νέου, εκτός εάν το Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά.
Αν η πυρηνική συμφωνία τηρηθεί, όλοι οι όροι και τα μέτρα του ψηφίσματος του ΟΗΕ θα τερματιστούν 10 χρόνια μετά την υιοθέτησή του και το θέμα των πυρηνικών του Ιράν θα μετακινηθεί από την ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.