Προειδοποίηση Κέρι προς τη Β. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα «δεν έχει πλησιάσει καν» στο να κάνει τα βήματα που χρειάζονται για να περιορίσει το πρόγραμμά των πυρηνικών όπλων της ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, προσθέτοντας μάλιστα πως οι ΗΠΑ μελετούν την επιβολή νέων κυρώσεων.
Μιλώντας στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, ο Κέρι δήλωσε πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προσφέρει στον απομονωμένο Βορρά την ευκαιρία μίας βελτιωμένης σχέσης έναντι ενδείξεων ότι είναι πράγματι πρόθυμος να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ εξαιτίας των πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών της.
Ο Κέρι είπε πως είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και πως μελετάται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.
Το 2005, η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε από μία συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα με βάση την οποία θα τερμάτιζε το πυρηνικό πρόγραμμά της έναντι διπλωματικών και οικονομικών ανταλλαγμάτων.
Τυπικά, η Βόρεια Κορέα είναι ακόμη σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα έπειτα από τη σύγκρουση του 1950-53 που κατέληξε σε εκεχειρία, και όχι σε συμφωνία ειρήνης. Τακτικά απειλεί να καταστρέψει τη Νότια Κορέα που είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.