Πρόταση για επανεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ προαναγγέλλει η Κομισιόν

Πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συστήματος επανεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την Ευρώπη πρόκειται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο και τις πολιτικές της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως η πρόταση θα κατατεθεί στις 9 Μαϊου.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν τη χαρακτήρισε άμεση αλλά ελλειπή και διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνο στα κράτη υποδοχής τη διαχείριση της ροής των προσφύγων».

Τα κράτη-μέλη «θα πρέπει να αυξήσουν την αναπτυξιακή τους βοήθεια, θα πρέπει να καθορίσουμε ένα σύστημα ποσοστώσεων στις συνεισφορές των κρατών-μελών και να δούμε την γεωγραφική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης», είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Νωρίτερα μιλώντας στην Ευρωβουλή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ προέβλεψε ότι το «καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολο» στο θέμα της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη.

Υποστήριξε ότι απαιτείται ο εντοπισμός των διακινητών προσφύγων, η καταστροφή των σκαφών τους πριν αποπλεύσουν και η συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες προέλευσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.