Σε νέες κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων προχωρεί το Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας παρέδωσαν την Πέμπτη επίσημη ειδοποίηση για την κατεδάφιση εντός 48 ωρών του σπιτιού της παλαιστινιακής οικογένειας Ακάρι. Ο Ιμπραήμ Αλ Ακάρι σκότωσε Ισραηλινό αστυνομικό της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων και τραυμάτισε 13 ακόμη ανθρώπους, όταν έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 5 Νοεμβρίου, πριν πέσει νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.
Συγγενής του δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν τα μεσάνυκτα στο σπίτι της οικογένειάς του, στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστινιακή πλευρά της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ πόλης.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ανατίναξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης την οικία του Αμπντελραχμάν Αλ Σαλούντι, ο οποίος έριξε το αυτοκίνητό του σε στάση του τραμ και σκότωσε βρέφος τριών μηνών και μια γυναίκα.
Και άλλες οικογένειες έλαβαν ειδοποίηση για την κατεδάφιση του σπιτιού τους, ανάμεσά τους η οικογένεια των δραστών της επίθεσης στη συναγωγή. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στην Ιερουσαλήμ μια τέτοια επιχείρηση, η οποία θεωρείται από τους Παλαιστίνιους αβάσταχτη μαζική τιμωρία η οποία «πετά στον δρόμο» ολόκληρες οικογένειες.
ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε το Ισραήλ να μην χρησιμοποιεί τις κατεδαφίσεις σπιτιών ως τιμωρητικό μέτρο, χαρακτηρίζοντας το «αντιπαραγωγικό σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Αυτή είναι μια πρακτική την οποία υπενθυμίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση διέκοψε στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζεφ Ράτκε.
Καταδίκασε επίσης την έγκριση από την τοπική επιτροπή σχεδιασμού της Ιερουσαλήμ της ανέγερσης 78 νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς Χαρ Χόμα και Ραμότ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επί χρόνια απορρίπτει τις εκκλήσεις για πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ο σχεδιασμός συνεχίζεται σε δημοτικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν, σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Τετάρτης στο ισραηλινό Channel 10, προειδοποίησε για τον κίνδυνο θρησκευτικού πολέμου. «Η Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) στην αρχή της οποίας βρισκόμαστε σήμερα και στην οποία προστίθεται το θρησκευτικό στοιχείο, συνιστά ύψιστο κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε.
ΟΗΕ: «Ποταπή τρομοκρατία η επίθεση στη συναγωγή»
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα την «ποταπή τρομοκρατική επίθεση» την Τρίτη σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καλώντας ταυτόχρονα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους να μεριμνήσουν για να επανέλθει η ειρήνη στην περιοχή.
Τέσσερις ραβίνοι και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν από δύο Παλαιστινίους, μέλη του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», οι οποίοι εισέβαλαν οπλισμένοι με τσεκούρια και πιστόλι στη συναγωγή.
Σε ομόφωνο ψήφισμα, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Απευθυνόμενο προφανώς στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο αντιποίνων, το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι «τα κράτη πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να είναι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στη διεθνή νομοθεσία».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε καταδικάσει την Τρίτη την επίθεση, καλώντας τους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ηγέτες να λάβουν «δύσκολες αποφάσεις» προκειμένου να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.