Σοβαρή πρόκληση για το Πεκίνο η υπερπτήση του B-52 στη Σινική Θάλασσα

«Σοβαρή στρατιωτική πρόκληση» χαρακτήρισε το Πεκίνο την υπερπτήση που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα αμερικανικά B-52 πάνω από μία περιοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα που διεκδικεί η Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια αποστολής δύο B-52, ένα από τα δύο αεροσκάφη πλησίασε σε απόσταση μικρότερη των δύο ναυτικών μιλίων, τεχνητό νησί που έχει κατασκευάσει η Κίνα σε ύφαλο των Σπάρτλι, ενδεχομένως λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

«Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια σοβαρή στρατιωτική πρόκληση, που περιπλέκει τη γενικότερη κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα» ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα κυριαρχίας σχεδόν στο σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας και διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης των νησιών, μετατρέποντας τους κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια, διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές.

Το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και η Ταϊβάν έχουν διεκδικήσεις -μερικές φορές επικαλυπτόμενες- σε τμήμα της περιοχής, στο επίκεντρο έντονων εδαφικών διενέξεων με την Κίνα.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον θεωρεί τις κινεζικές κατασκευές και αξιώσεις ως απειλή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.