Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα διοικητικά σύνορα Κριμαίας – υπόλοιπης Ουκρανίας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στα «διοικητικά σύνορα» της υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο ουκρανικής Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία περίπου 4.000 στρατιώτες.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σχεδόν όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Κριμαίας, περίπου 4.000 στρατιώτες, συγκεντρώθηκαν στα διοικητικά σύνορα με την Ουκρανία, με όλο τον οπλισμό και τα πυρομαχικά τους», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.
«Αυτές οι μονάδες είναι οργανωμένες σε μικρές τακτικές ομάδες κατά μήκος αυτών των διοικητικών συνόρων που εκτείνονται σε μήκος περίπου 100 χιλιομέτρων», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις γίνονται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για αναδιάταξη της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στην Κριμαία που δικαιολογείται «σε μεγάλο μέρος από τη διεύρυνση της στρατιωτικής περιφέρειας της νότιας Ρωσίας μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας».
Ο υπουργός είχε κάνει επίσης λόγο για επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία και για αύξηση των ξένων δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα, εννοώντας τις στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 15 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, που διεξάγονται από τη Δευτέρα στη δυτική Ουκρανία.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει τη ζωηρή «ανησυχία» του μετά τη δήλωση αυτή, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι επιχειρεί «να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή».
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, 1000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ 20.000 άλλοι παραμένουν συγκεντρωμένοι κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.