Συνάντηση Κάμερον – Στάρτζεον με φόντο το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου

Στο Εδιμβούργο, για την πρώτη του συνάντηση με τη μεγάλη νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στάρτζεον, βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο σεβασμός της Βρετανίας στην αποκεντρωμένη διοίκηση της Σκωτίας είναι το κύριο μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ο βρετανός πρωθυπουργός στη σκωτσέζα ομόλογό του. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι, με τη δύναμη του εκλογικού της θριάμβου, η Στάρτζεον δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από το «πακέτο των ενισχυμένων εξουσιών» που της προσφέρει. Κάπως έτσι, η ενότητα της χώρας δείχνει να απειλείται για μία ακόμη φορά, εννέα μήνες αφότου την έσωσε το δημοψήφισμα και το βροντερό «όχι» των Σκωτσέζων στην ανεξαρτησία τους.

Εξασφαλίζοντας σχεδόν το σύνολο των εδρών της Σκωτίας στο βρετανικό Κοινοβούλιο – 56 από τις 59 – το υπέρ της ανεξαρτησίας SNP έχει φέρει τα πάνω – κάτω στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό. Η Στάρτζεον από την πλευρά της, μεταφράζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που θέλουν οι Σκωτσέζοι είναι ένα πιο ισχυρό Κοινοβούλιο.

Η Σκωτία έχει δικό της Κοινοβούλιο και κυβέρνηση, τα οποία αποφασίζουν για θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση. Για ζητήματα άμυνας, μετανάστευσης και δημοσιονομικής πολιτικής ωστόσο, πειθαρχούν στις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης στο Λονδίνο..

Από τα πρώτα πράγματα στα οποία δεσμεύτηκε ο Κάμερον αμέσως μετά την εκλογική του νίκη ήταν η εκχώρηση εξουσιών στη Σκωτία το συντομότερο δυνατόν. Την ίδια θέση επανέλαβε την Παρασκευή, με την υπόσχεση να γίνει το Κοινοβούλιο της Σκωτίας «ένα από τα πιο υπεύθυνα και ισχυρά αποκεντρωμένα κοινοβούλια στον κόσμο».

Για να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να δοθεί στην κυβέρνηση της Σκωτίας αφενός η δυνατότητα να καθορίζει το ύψος του φόρου εισοδήματος και αφετέρου να έχει τον απόλυτο έλεγχο δισεκατομμυρίων λιρών για κοινωνικές δαπάνες, ο βρετανός πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην εφαρμογή μίας σειράς νομικών αλλαγών. «Είναι μία καλή αρχή», σχολίασε την Παρασκευή η Στάρτζεον, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι Σκωτσέζοι θα διεκδικήσουν περισσότερα, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να αποφασίζουν μόνοι τους για τον κατώτατο μισθό και τους φόρους των επιχειρήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.