Την πρωτεύουσα της Υεμένης ελέγχουν πλέον οι σιίτες αντάρτες Χούδι

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τον απόλυτο έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, φέρονται να έχουν πλέον οι σιίτες αντάρτες Χούδι από τον βορρά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Χούδι διεξάγουν ένοπλο αγώνα κατά της κοσμικής κυβέρνησης της χώρας, η οποία βρίσκεται σε συμμαχία και με πολιτοφυλακές σουνιτικών φυλών, με στόχο μεγαλύτερο αυτονομία για τις σιιτικές περιοχές του βορρά και μεγαλύτερο έδαφος για τις επαρχίες τους, στα πλαίσια της επικείμενης ομοσπονδιοποίησης της χώρας.
Η κυβέρνηση της Υεμένης έχει κατηγορήσει πολλάκις το Ιράν ότι στηρίζει τους Χούδι, λόγω του κοινού τους σιιτικού μουσουλμανικού δόγματος.
Η αραβική χώρα αντιμετωπίζει επίσης αποσχιστικό κίνημα στο νότο, που αποτελούσε το πάλαι ποτέ κράτος της Νότιας Υεμένης, καθώς και ένοπλη τζιχαντιστική σουνιτική ανταρσία από την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χάντι δεσμεύθηκε ότι «θα επαναφέρει τον έλεγχο των κρατικών αρχών στην πρωτεύουσα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.