«Την Pax Erdogana προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν στην Τουρκία»

Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στις 7 Ιουνίου, ο διευθυντής του German Marshall Fund των ΗΠΑ στην Άγκυρα, αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα και στην προσπάθεια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την εδραίωση της «Pax Erdogana».

Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του προς το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο διευθυντής του German Marshall Fund των ΗΠΑ, Οζγκιούρ Ουνλουχισάρτσικλε, «εάν το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) καταφέρει να αποσπάσει ενισχυμένη πλειοψηφία, φιλοδοξεί να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση και να εγκαταστήσει προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Επισημαίνει ωστόσο ότι ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις μπορεί να έχει το φιλοκουρδικό, αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), εάν καταφέρει να αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμή του. Όπως αναφέρει ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής, «το HDP στην τρέχουσα προεκλογική του εκστρατεία έχει αλλάξει τακτική, αφήνοντας πίσω την ιδεολογική βαρύτητα του παρελθόντος και εστιάζοντας πλέον στα οικονομικά και καθημερινά ζητήματα που είναι και τα φλέγοντα για τους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του Κυπριακού και για το κατά πόσο μετά την πρόσφατη εκλογή του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί δικαιολογούνται νέες ελπίδες για επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο και για πρόοδο στις προσπάθειες επανένωσης, ο κ. Ουνλουχισάρτσικλε σημειώνει πως το πολιτικό σκηνικό δικαιολογεί την αναπτέρωση των ελπίδων λόγω των πολιτικών αλλά και κοινωνικών εξελίξεων και στις δύο κοινότητες.

Θετικό παράγοντα θεωρεί δε τη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Τονίζει ιδιαίτερα ότι ο κ. Ακιντζί, ο οποίος μάλιστα συνδέεται με μακρόχρονη φιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, επιθυμεί να υπάρξει λύση στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου. Σε αυτό συνεπικουρούν, κατά τον ίδιο, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Πάντως, όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας σημειώνει ότι «το ΑΚΡ θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στην Κύπρο και δεν θέλει να επιτρέψει πρωτοβουλίες και ελευθερία κινήσεων στον κ. Ακιντζί χωρίς τον συντονισμό ή τη συγκατάθεση της Άγκυρας».

Ερωτηθείς για την επίσημη θέση της Τουρκίας για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων και την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, ο κ. Ουνλουχισάρτσικλε τονίζει ότι η Άγκυρα θεωρεί πως το πρόβλημα των εξτρεμιστών τζιχαντιστών πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και διεκδικήσεων των σουνιτών στις δύο χώρες, οι οποίοι αποτελούν μεγάλη μειονότητα στο Ιράκ, αλλά αποτελούν την πλειοψηφία στη Συρία. Αυτό θεωρεί η επίσημη Τουρκία ως την πηγή του προβλήματος.

Για τους Σύρους πρόσφυγες που κατακλύζουν τόσο την Τουρκία (όπου αποκαλούνται «επισκέπτες») όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο Ουνλουχισάρτσικλε αναφέρει ότι η επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς παρατείνεται η διαμάχη και εφόσον με την πάροδο του χρόνου δημιουργούν «ρίζες» στις χώρες υποδοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.