Το καλοκαίρι οριστικό «τέλος» με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Εντός του μήνα θα ξεκινήσει η καταστροφή των 12 εγκαταστάσεων παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.
Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται επτά αποθήκες και πέντε υπόγειες σήραγγες.
Σύμφωνα με τον Γκάρι Κουίνλαν, προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τρέχοντα μήνα, η εξουδετέρωση και των 1.300 τόνων χημικών ουσιών που παρέδωσε η κυβέρνηση της Δαμασκού και την οποία επιβλέπει η Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) έχει ολοκληρωθεί, ενώ το 98% αυτών έχουν ήδη καταστραφεί εν πλω.
Ο κ. Κούινλαν χαρακτήρισε την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία ένα αρκετά εντυπωσιακό επίτευγμα, αλλά προειδοποίησε ότι για να μπορούμε να μιλάμε για έναν επιτυχημένο αφοπλισμό υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει.
Όπως είπε, το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ σχεδιάζει την καταστροφή ενός ακόμη χώρου -τον οποίο η συριακή κυβέρνηση αποκάλυψε μόλις τον Σεπτέμβριο- όπου παράγεται η θανατηφόρος ουσία ρικίνη.
Η Δαμασκός συμφώνησε τον περασμένο χρόνο στην καταστροφή ολόκληρου του χημικού της οπλοστασίου. Προηγήθηκε, στις 21 Αυγούστου, επίθεση με το θανατηφόρο αέριο σαρίν, από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι στη συνοικία Γούτα της συριακής πρωτεύουσας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.