Υεμένη: Καταρρέει το σχέδιο εκεχειρίας κυβέρνησης – σιιτών ανταρτών

Δεν εφαρμόστηκε η προγραμματισμένη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους σιίτες αντάρτες Χούθι την Δευτέρα.
Το σχέδιο της εκεχειρίας, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, προέβλεπε κατάπαυση του πυρός τη Δευτέρα εντός και γύρω από την πρωτεύουσα Σαναά.
Οι μάχες συνεχίζονται στην πόλη Αμράν στα βόρεια της Υεμένης.
Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Αμράν σε σχόλιο του στη προσωπική του σελίδα στο facebook επεσήμανε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία και αυτό που δημοσιεύτηκε ήταν απλώς μία άποψη για το πώς να τελειώσει ο πόλεμος.
Την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη μία εκεχειρία «έσπασε», ενώ είχε συμφωνηθεί στις αρχές του μήνα. Από τότε οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχες φυλές μάχονται να αναχαιτίσουν τους αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονται 40 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας.
Η Υεμένη βρίσκεται σε αναταραχή από το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω μαζικών διαδηλώσεων.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άτομα στις μάχες μεταξύ κυβέρνησης και σύμμαχων φυλών ενάντια στους αντάρτες.
Οι αρχές στην Υεμένη ισχυρίζονται ότι οι Χούθι προμηθεύονται όπλα από το Ιράν. Οι ίδιοι, όμως, αρνούνται τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι επιθυμούν αυτονομία και λιγότερες αμερικανικές παρεμβάσεις στη χώρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.