Φιλόδοξο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία χωρίς αναφορά στον Άσαντ

Οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς πάντως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον νυν πρόεδρο Άσαντ. Το σχέδιο προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και κατάπαυση του πυρός από τον Ιανουάριο.

Τα βασικά της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Εκεχειρία και επαφές για την πολιτική μετάβαση από τις αρχές Ιανουαρίου 2016
Εκτός συνομιλιών οι «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και ο ISIS
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις -με αναφορά στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ- κατά αυτών των οργανώσεων
Στις 18 Ιανουαρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρουσιάσει αναφορά για το πώς εξελίσσεται η εκεχειρία
Νέα αξιόπιστη κυβέρνηση εντός 6 μηνών και εκλογές εντός 18 μηνών. Η πολιτική μετάβαση θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Συρίας.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι δήλωσε ικανοποιημένος από το σχέδιο, λέγοντας ότι οι σύροι έχουν πλέον να επιλέξουν μεταξύ πολέμου και ειρήνης.

Σχετικά με τον Άσαντ, ο αμερικανός υπουργός είπε ότι ο Άσαντ απέτυχε στην προσπάθεια να ενώσει τη χώρα, αλλά υπογράμμισε ότι η απαίτηση να φύγει άμεσα «απλώς παρατείνει τον πόλεμο».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία εντός 6 μηνών.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος, εκφράζοντας την ελπίδα η συριακή αντιπολίτευση να ανταποκριθεί.

Σχετικά με το ρόλο του Άσαντ, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είπε ότι είναι απαράδεκτη και η σκέψη συμμετοχής του νυν προέδρου στην εκλογική διαδικασία.

Δηκτικός ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη: «Υπάρχει μια καταφανής αντίφαση στις αναφορές της διεθνούς κοινότητας; από τη μία θέλουν ο λαός να αποφασίσει για το μέλλον του και από την άλλη εμμένουν στο να αντικατασταθεί ο Άσαντ» τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.