Χάγη: Την Τρίτη η προσωρινή αποφυλάκιση του ακροδεξιού Σέρβου Σέσελι

Την Τρίτη αναμένεται η επιστροφή στο Βελιγράδι του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, αρχηγού του ακροδεξιού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς.
Ο κ. Λιάγιτς τόνισε ότι, ενώ ήταν όλα έτοιμα για την προσωρινή αποφυλάκιση του Βόισλαβ Σέσελι την Παρασκευή, συμφωνήθηκε νέα προθεσμία έως την Τρίτη, λόγω συστάσεων των γιατρών και της μετάφρασης του ιατρικού φακέλου στη σερβική γλώσσα.
Ο πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τη συνεργασία με το ICTY δήλωσε ότι η ετυμηγορία του ICTY για τον Βόισλαβ Σέσελι εδώ και 12 χρόνια δεν έχει ανακοινωθεί και πρόσθεσε ότι στόχος του δικαστηρίου είναι «να βρεθεί διέξοδος από την κατάσταση αυτή».
Η επιστροφή του αρχηγού του SRS δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Σερβία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς στην κροατική εφημερίδα «Γιούταρνι Λιστ».
Κάποιος ο οποίος είναι τόσα χρόνια υπό κράτηση χωρίς καταδικαστική απόφαση, δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτικό ζήτημα για τη Σερβία. Σήμερα είναι μόνον ανθρωπιστικό πρόβλημα, υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι στον Βόισλαβ Σέσελι εύχεται υγεία και ταχεία ανάρρωση.
«Αυτό είναι όλο, δεν υπάρχει ούτε ‘αλλά’, ούτε ‘και’», υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το Σάββατο.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του υπουργού Εργασίας και Απασχόλησης, Αλεξάνταρ Βούλιν ότι η αποφυλάκιση του κατηγορούμενου είναι απόπειρα αποσταθεροποίησης της Σερβίας, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι εκτιμά πολύ τον κ. Βούλιν, αλλά δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του.
«Σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα της Σερβίας και εκείνους που αναμένουν ενός είδους αστάθεια, υπενθυμίζω ότι πολλοί επικαλέστηκαν το ‘ουκρανικό σενάριο’ στην προεκλογική εκστρατεία», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ήταν υπαρχηγός του κόμματος του κ. Σέσελι, από το κόμμα του οποίου αποχώρησε για να δημιουργήσει το κεντροδεξιό Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.