Επιφυλακτική η Γαλλία για τις αποδείξεις ΗΠΑ περί Χούδι – Ιράν

Με μεγάλη επιφύλαξη αντέδρασε η Γαλλία στα στοιχεία που παρουσίασαν οι ΗΠΑ την Πέμπτη και φέρονται να αποδεικνύουν ότι το Ιράν παρέδωσε οπλισμό στους αντάρτες Χούδι της Υεμένης.

Το Παρίσι σημείωσε ότι προς το παρόν εξετάζει τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα.

Την Πέμπτη, για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ορισμένα κομμάτια που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από ιρανικά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούσαν οι Χούδι. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τα περιέγραψε μάλιστα ως αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τεχεράνη παραβιάζει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ των κομματιών αυτών ήταν και ό,τι απέμεινε από αυτό που το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ήταν βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, ιρανικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου από την Υεμένη εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ. Υπήρχαν επίσης τμήματα από ένα μη επανδρωμένο, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος και αντιαρματικά όπλα που εντόπισαν στην Υεμένη οι Σαουδάραβες.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θεωρεί ότι οι αποδείξεις αυτές είναι αδιαμφισβήτητες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Ζορζινί απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ακόμη, σε αυτό το στάδιο, καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Γαλλία συνεχίζει να εξετάζει τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της», είπε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.