Άγκελα Μέρκελ: Παράλογες οι αιτιάσεις Ερντογάν

Σε εκτενή της συνέντευξη προς την Saarbrücker Zeitung η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απαντά με κατηγορηματικό τρόπο στο ερώτημα εάν η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την εμποδίζει από το να αντιδράσει με σκληρότερο τρόπο στις προκλήσεις του τούρκου προέδρου. «Όχι, με κανένα τρόπο», λέει χαρακτηριστικά. Κληθείσα να σχολιάσει τις αιτιάσεις του Τ. Ερντογάν ότι υποστηρίζει τρομοκράτες του PKK, η καγκελάριος απαντά ότι «δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε έναν αγώνα δρόμου ανταλλαγής προκλήσεων. Οι κατηγορίες αυτές είναι φυσικά παράλογες».

Για το τουρκικό δημοψήφισμα

Αναφερόμενη στις φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον της Ολλανδίας, τόνισε ότι «οι προσβολές πρέπει να σταματήσουν. Υπό τον εθνικοσοσιαλισμό οι Ολλανδοί έζησαν φρικτά πράγματα. Το να τους αποκαλεί κανείς σήμερα ναζί είναι απαράδεκτο». Όσον αφορά την πραγματοποίηση τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ τονίζει ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να δηλώνονται εγκαίρως στις γερμανικές αρχές και να τηρούνται οι γερμανοί νόμοι όπως και οι θεμελιώδεις αρχές του γερμανικού Συντάγματος. «Εξάλλου παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή για το μέλλον».

Κληθείσα να σχολιάσει τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα στην Τουρκία προκειμένου να διευρύνει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητές του, η γερμανίδα καγκελάριος παραπέμπει στην εκτίμηση της νομικής υπηρεσίας της λεγόμενης επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία υπογραμμίζει ότι οι επιδιώξεις του τούρκου προέδρου συνιστούν βήμα προς μια αυταρχική διακυβέρνηση. Επιπλέον, όπως λέει, η επιτροπή αυτή εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα πραγματοποιείται ενώ η χώρα τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εξετάσουν ενδελεχώς την έκθεση και να διαμορφώσουν μια κοινή στάση». Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει, «οι τούρκοι ψηφοφόροι θα πρέπει να σχηματίσουν τη δική τους άποψη και να αποφασίσουν ελεύθερα. Θα πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις της Ευρώπης, αλλά οι έξωθεν απειλές δεν βοηθούν».

Για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ Ερωτηθείσα τι αναμένει από τη σημερινή συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, η Άγκελα Μέρκελ απαντά καταρχήν ότι θέλει να τον γνωρίσει προσωπικά, διότι η τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή. Και πως προτίθεται να μιλήσει μαζί του για ζητήματα ασφαλείας, τη διεθνή συνεργασία, το εμπόριο και την οικονομία. Ανησυχεί η ίδια ότι ο Τραμπ ξεκινά έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία και την Ευρώπη; Οι χώρες μας ωφελούνται, λέει η καγκελάριος, όταν συνεργαζόμαστε καλά και δίκαια. «Εμείς οι Γερμανοί έχουμε καλά επιχειρήματα, διότι δεν είναι μόνον το εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ αλλά και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Αμερική. Το μεγαλύτερο εργοστάσιο της BMW δεν βρίσκεται στη Γερμανία, αλλά στις ΗΠΑ και εξάγει από εκεί περισσότερα αυτοκίνητα απ΄ ό,τι εξάγουν GM και Ford μαζί. Και αυτό θα το τονίσω», όπως λέει.

Για τον Μάρτιν Σουλτς

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν φαίνεται να ανησυχεί για τα υψηλά ποσοστά που αποσπά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία. «Ο ανταγωνισμός κάνει καλό», λέει χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι με δεδομένο τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που εμφάνιζε το SPD, ήταν πάντα σαφές ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η πρόεδρος της CDU φαίνεται να απορεί με την απόφαση του αντιπάλου της να βάλει στην ημερήσια προεκλογική διάταξη το ζήτημα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Γκέρχαρντ Σρέντερ, της περίφημης Ατζέντας 2010. «Προφανώς η Σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να χαρεί με τις επιτυχίες που επέφερε η ατζέντα αυτή στη χώρα μας και η οποία άνοιξε νέες ευκαιρίες για τόσους πολλούς ανθρώπους. Προχωρούσαμε πάντα στις αναγκαίες διορθώσεις», λέει η καγκελάριος, απαντώντας εμμέσως στo πακέτο προτάσεων που προωθεί η ηγετική ομάδα του SPD.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.