Άγκυρα: Έλλειψη σεβασμού στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας οι αμερικανικές κυρώσεις

Έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια χαρακτηρίζει η Άγκυρα το νομοσχέδιο το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γεορυσίας των ΗΠΑ και το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και για την αγορά των ρωσικών S-400.

«Οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας μας με το πρόσχημα της Επιχείρησης Άνοιξη της Ειρήνης και του συστήματος S-400 είναι προφανείς. Είναι η βαθιά δυσαρέσκεια που αισθάνονται κάποιοι κύκλοι μετά από το βαρύ πλήγμα που καταφέραμε στο έργο το οποίο σχεδιάστηκε σχολαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι πρωτοβουλίες που διεξάγονται και στα δύο τα σώματα του Κογκρέσου μέσω εσωτερικών πολιτικών εκτιμήσεων και στηρίζονται από γνωστούς αντιτουρκικούς κύκλους, αποτελούν μία ακόμη ένδειξη της έλλειψης σεβασμού στις κυρίαρχες αποφάσεις μας σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν άλλο στόχο παρά να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Είχαμε ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση σε παρόμοιο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Προσπάθειες να έρθει το νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία δείχνει ότι οι οι εξηγήσεις μας δεν εισακούγονται.

Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση που θα προστατεύει τους κοινούς στόχους μας για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που επιβεβαιώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες και να ενεργήσουν με λογικό τρόπο», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Με την έγκριση του νομοσχεδίου, η Γερουσία εντείνει τις πιέσεις προ Αμερικανό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στην Άγκυρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.