Άιντε: Ιστορική ευκαιρία στη Γενεύη για την επίλυση του Κυπριακού

Με την πεποίθηση για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μεταβαίνουν οι δύο πλευρές στην Ελβετία, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, μετά την ολοκλήρωση των χωριστών επαφών του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Νορβηγός διπλωμάτης έγινε δεκτός από τον κ. Αναστασιάδη, ενώ την Πέμπτη είχε συνάντηση στα κατεχόμενα με τον κ. Ακιντζί.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου εξαρτάται από το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των εγγυητριών δυνάμεων.

Για τα διαδικαστικά, ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στο θέμα της ασφάλειας, αλλά θα γίνεται και παράλληλη διαπραγμάτευση επί όλων των ανοικτών ζητημάτων. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πριν από τη Γενεύη.

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανακοίνωσε ότι η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιο συγκεκριμένα στο Κρανς Μοντάνα, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία ίσως να διαρκέσει και εβδομάδες. Προσέθεσε ωστόσο ότι ενδεχομένως αυτό και να μη χρειαστεί.

Ο κ. Άιντε τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική ευκαιρία για το Κυπριακό, αν και, όπως είπε «γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο και χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.