Αλάσκα: Ζημιές από τον σεισμό σε ελληνορθόδοξο ναό

Ρωγμές προκλήθηκαν στον ελληνορθόδοξο ναό της Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε την Αλάσκα την Παρασκευή, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο.

Από την ισχυρή δόνηση έπεσαν κομμάτια του πολυελαίου, ενώ ζημιές διαπιστώθηκαν και στο παρακείμενο κτήριο που χρησιμοποιείται για τα γραφεία της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας και ως εκπαιδευτικό κέντρο. Μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων από τις τοπικές αρχές, οι λειτουργίες θα διεξάγονται σε άλλο χώρο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ των Ελληνορθοδόξων της πόλης Άνκορατζ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα βόρεια του Άνκορατζ, το οποίο έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκων.

Στην περιοχή συνεχίζεται η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Ρωγμές προκλήθηκαν σε σημεία του οδικού δικτύου, ενώ διεκόπη προσωρινά η ηλεκτροδότηση.

Περίπου 100 ελληνορθόδοξες οικογένειες ανήκουν στην κοινότητα της Μεταμορφώσεως, η οποία ιδρύθηκε το 1953 και ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1958. Η σημερινή εκκλησία και το κοινοτικό κέντρο άρχισαν να χτίζονται το 2010 και ολοκληρώθηκαν το 2014.

Η πρώτη ελληνική παρουσία στην Αλάσκα καταγράφεται στις αρχές του 18ου αιώνα, από Έλληνες που συνόδευαν Ρώσους ιεραπόστολους. Ωστόσο οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα, για να εργαστούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής της περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.